Eh­do­ka­se­sit­te­ly / kan­di­datpre­sen­ta­tion av Han­na Var­pa­lah­ti

79

Olen naimisissa ja kotona asuvat vielä kaksi lukioikäistä lasta. Perheen arki pyörii työn, koulun, harrastusten, musiikin, liikunnan ja ulkoilun parissa. Aikaa vietetään myös paljon meren äärellä saaressa, Santalassa.

Olen nyt kaksi kautta ollut mukana kuntapolitiikassa; kunnanvaltuutettuna, sivistyslautakunnassa, sekä sivistyslautakunnan suomenkielisessä jaostossa. Viimeisimpänä mukaan on tullut yhteistyö Nuorisoraadin kanssa kummivaltuutetun roolissa, sekä kaupungin esteettömyystyön ohjausryhmässä työskentely.

”Ikäystävällinen Hanko – hyvä arki kuuluu meille kaikille!”

Olen valmistunut sairaanhoitajaksi vuonna 2003 ja tehnyt koko työurani ikäihmisten parissa. Viime vuonna suoritin loppuun Gerontologinen asiantuntijuus, YAMK -tutkinnon, jonka tiimoilta kunnan ikäystävällisyys ja esteettömyys erityisesti ovat nousseet itselleni tärkeiksi aiheiksi. Ikäystävällisessä kunnassa iäkkäiden ääni kuuluu ja heidän osallisuuteensa panostetaan, unohtamatta muistisairaita. Kunnassa hyvin suunnitellut palvelut, julkiset tilat ja tapahtumat vastaavat myös iäkkäiden tarpeisiin, ne ovat helposti saavutettavissa, luoden yhteisöllisyyttä. Myös ympäristön tulisi olla esteetön, kaikille. Erityisesti olisi tärkeää tavoittaa kotona asuvat yksinäiset iäkkäät ja varmistaa, että he saavat tarvitsemansa tuen ja palvelut ajoissa.

Panostus ikäystävälliseen ympäristöön hyödyttää meitä kaikkia – se luo edellytykset arvokkaalle elämälle läpi koko elämänkaaren. Satsning på en åldersvänlig miljö gynnar oss alla – den skapar förutsättningar för ett värdefullt liv genom hela livscykeln.

”Ennaltaehkäisy on paras sijoitus mihin kunta voi satsata, joten panostetaan lasten ja nuorten hyvinvointiin ajoissa.”

Det måste satsas på barns och ungdomars välmående redan i tidigt skede. Lasten ja nuorten hyvinvointiin täytyy panostaa jo varhaisessa vaiheessa. Kun panostamme varhaiseen tukeen ja turvallisiin kasvuympäristöihin, säästämme inhimillisesti ja taloudellisesti. Hyvinvoiva nuoriso luo vahvan perustan kaupungin tulevaisuudelle, siksi lasten ja nuorten ennaltaehkäisevä mielenterveys- ja päihdetyön on oltava avainasemassa kunnassa. Päihteiden käyttö ja mielenterveysongelmat koskettavat usein lapsen lisäksi koko perhettä ja tällöin ennaltaehkäisevää työtä tulisi kohdentaa kaikkiin perheen jäseniin, vauvasta vaariin.

Koska pidän aihetta hyvin tärkeänä, aion jatkaa työtä sen eteen, että kaupunki laatisi ehkäisevän päihdetyön toimintasuunnitelman. Lisäksi tähän tulisi sisällyttää ennaltaehkäisevän mielenterveystyön toimintasuunnitelma, jotta voidaan vahvistaa kokonaisvaltaista hyvinvointia ja tukea kuntalaisia ajoissa.

’”Hangon luonto – suojellaan sitä nyt ja tuleville sukupolville.”

Luonto, ja erityisesti Hangon luonto, liittyy monin tavoin kahteen edelliseen aiheeseen. Itselleni ja monille muillekin Hangon luonto ja meri toimivat hyvinvoinnin lähteenä. Helposti saavutettavat puistot, virkistysalueet ja lähiluonto tukevat terveyttä ja tarjoavat mahdollisuuden liikuntaan. Kestävä rakentaminen, viheralueiden säilyttäminen ja ilmastoviisaat ratkaisut hyödyttävät meitä kaikkia. Ne luovat elämänlaatua parantavan ympäristön, joka tukee eri-ikäisten hyvinvointia.

Rakennamme tulevaisuutta lapsillemme – tehdään siitä turvallinen, kestävä ja viihtyisä kaikille, huomioiden niin lapset kuin iäkkäät. Vi bygger en framtid för våra barn – låt oss göra den trygg, hållbar och trivsam för alla, genom att beakta såväl barnen som de äldre.